dinsdag 28 december 2010

Onnozele kinderen ....

Een kleine honderd dagen voor de aanvang van het avontuur deze kleine brief. Inderdaad nog juist 100 dagen scheiden ons op deze 'onnozele kinderendag' van mijn tocht naar Santiago di Compostela. Op 9 april 2011 is het immers zover en vertrekken we in het spoor van zovele Pelgrims met de motorscooter naar Santiago. We hebben er lang van gedroomd, soms gedacht dat het helemaal niet meer mogelijk zou zijn. Maar een drietal jaar geleden werd de 'drang' om het te doen, groter en groter. En hoe meer je uitstelt, hoe minder het er van komt. Vandaar het moto van de tocht in het oud occitaans 'Ten perdu', verloren tijd, jamai se rocobro, haal je nooit meer in.
Op onze tocht volgen we verschillende van de oorspronkelijke Pelgrimswegen. We starten op zaterdag 9 april met een Pelgrimszegen aan de Sint-Jacobskerk te Brugge. Vandaar gaat het over Zevenkerke, Saint-Amand-les-eaux naar Auvers-sur-l'oise. We volgen hier dus een groot stuk van de via of camino Brugensis. De volgende dag gaan we via de Notre Dame in Parijs naar Briare en Vézelay. Het is misschien maar een klein stukje uit de via/camino Tourensis, maar we pikken toch het historisch begin mee. Dag drie voert ons van Vézelay naar Le Puy en Velay. Dag vier volgen de de via Podiensis, van Le Puy naar Cahors. Vervolgens gaan we naar Saint-Jean-Pied-de Port, waar het voor de meesten begint. Die dag trekken we dan echt het voor mij onbekende tegemoet: over Burgos, Leon tot Santiago en Finnis Terrae. Maar ook de terugweg blijft een opgave. Over Valladollid, Saragoza, Elne, Issoire en Auvers-sur-L'oise komen we op 23 april terug aan in Brugge.

Wie deze routes in detail (alle 5400 kilometers) wil zien, kan terecht op de website van route you (http://www.routeyou). je tikt in: Santiago di Compostela 2011. Je zal zien dat reeds meer dan 4000 mensen deze routes bekeken hebben. Sommigen doen zelfs onderdelen van deze route op een ander tijdstip.

Wie de tocht van nabij wil volgen (de routes, de planning, zomaar wat gedachten), ... kan ook terecht op mijn blog: http://verplanckefranz.blogspot.com. Nu kan je je reeds 'volger' maken. Vanaf nu zal er ook regelmatig nieuws te rapen vallen: hoe bereiden we ons voor? wat is gedaan? wat moet nog gedaan worden, ...? En tijdens de tocht hoop ik dagelijks wat mijmeringen en foto's online te zetten, zodat iedereen die dit wil, kan volgen.

Een pelgrimstocht is steeds in de voeten treden van de velen die je voorgingen, elk met zijn beslommeringen of gedachten. Reeds duizenden jaren trokken mensen naar Jeruzalem, Rome of Santiago. Het is niet te bewijzen en toch geloof ik het: op sommige plaatsen in de wereld wordt je aankomst of vertrek op geheimzinninge wijze vermeerderd door de emoties van al diegenen die daar eerder zijn aangekomen of vertrokken. Ik wil dan ook graag ieders gebedsintenties op mijn tocht meenemen.

Links en rechts kreeg ik ook de vraag of men kan sponsoren. Dit hoeft dus helemaal niet. Maar omdat de vraag maar blijft komen, zullen we in de loop van de komende maand wel een kleine financiële actie opzetten (lees de blog!!!) ten voordele van het kinderkankerfonds. Maar meer hoor je daar zeker later nog over.

'Het heden krijgt van het verleden slechts wat het zelf uitkiest.' (C.Nooteboom in 'de omweg naar Santiago)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten