dinsdag 8 maart 2011

España culinarias - dos

Op deze fles kan je mooi toepassen al wat we de laatste dagen over wijn vertelden. De staf op het etiket verwijst naar de Camino.
Hadden we het gisteren nog over het culinaire aspect van de Rioja, dan willen we het vandaag even hebben over Castilla y Léon. Gedaan met de wijngaarden en de heuvels. Hier vinden we de open wijdse vlakten , die men de meseta noemt. Ongelofelijk vlak als je de foto's bekijkt. Deze vlakte doorkruisen we straks als we de weg volgen van San Juan de Ortgea, Burgos, Fromista, Carrion de los Condes, Sahagun, Léon (dag 7), Astorga, Villafranca del Bierzo en Ponferrada (dag 8). De Camino passeert hier door de graanschuur van Frankrijk. Ik ben echt benieuwd hoe de streek er binnen een kleine maand zal uitzien. Hier en daar schijnen er ook kleine wijngaarden te zijn, we zien wel. De wijnen die er te vinden zijn, zijn dan wel robuust van karakter en liggen meestal zuidelijk van de Camino rond de Duero. De 'denominacion' van deze wijnen klinken ook wel bij de meeste mensen bekend in de oren: Ribera del Duero, Rueda, Toro en Cigales. De enigste appellatie die werkelijk op de camino ligt is El Bierzo. Zegt het je niets? Wel, het is deze wijn die ook zal geschonken worden op de 'Open Avond'.
In deze streek wordt naar het schijnt ook heel wat elexir gemaakt. Maar dat is niks voor mij!
Wat vlees betreft, zou dit de streek van het schapenvlees moeten zijn en de specialiteit: de stoofpotjes (cocidos, een woord om te onthouden).
En ook nu weer: hasta manana!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten