maandag 7 maart 2011

España culinarias - uno

Gisteren waren we even blijven stilstaan bij Navarra. Vandaag belichten we even een nog meer uitgesproken culiniare streek, de Rioja.  De grens tussen Navarra en Rioja steken we over op dag 6, net voor Logrono. De streek krijgt een andere kleur: de kleur van de wijn. Ook de camino slingert zich vanaf hier tussen de wijngaarden. Het belooft een mooi zicht te worden, de uit de winterslaap ontwakende wijngaarden te zien. De belangrijkste ingrediënten, wanneer je de boeken mag geloven, voor de gerechten hier zijn de pepers, de paddestoelen en natuurlijk de Rioja-wijnen.

De rode Rioja wijnen zijn meestal gemaakt van Tempranillo, Granacha en Mazuelo druiven. De witte Rioja wordt meestal gemaakt van Viura, Malvasia en Grenacha Blanca druiven. De Rioja wijngebieden worden onderverdeeld in drie gebieden: de Rioja Alta, de Rioja Baja en de Rioja Alavesa.
Dat laatste hoort eigenlijk bij het Baskenland, maar vanuit het oogpunt van de wijn gezien, is en blijft het een Rioja-streek. Deze drie streken hebben een verschillende bodemgesteldheid en ook de condities waarin de druiven groeien verschillen. De Camino passeert door delen van de Rioja Baja (van Viana tot Logrogno), de Rioja Alta (van Logrogno tot Santo Domingo de la Calzada). Hier een glas tinto vragen en je hebt de Rioja van de plaatselijke wijngaarden in je handen.
Maar ook in de Rioja heb je dan nog verschillen, die te maken hebben met het ouder worden van de druif en niet zozeer met de samenstelling van de wijnen: Crianza, reserva of Gran reserva.

We spreken van Crianza als de wijn op z'n minst twee jaar oud is en in die twee jaar 12 maanden op eiken vaten gelegen heeft. Witte en rozé Crianza's hebben 6 maanden op eiken vaten gelegen. Reserva en Gran Reserva zijn dan weer een stapje verder op de ladder van het ouderworden. De Reservawijnen zijn op z'n minst drie jaar oud en hebben 12 maanden op eiken vat gelegen. De witte Reserva's zijn minimaal twee jaar oud en hebben zes maanden op eiken vat gelegen.
De Gran Reserva hebben twee jaar op eiken vaten gerijpt en dan nog eens drie jaar in de fles. De witte moeten vier jaar oud zijn en zes maanden op eiken vat gelegen hebben. De prijs kan je in evenredigheid rekenen.

Het is een streek waar we nu al naartoe uitkijken! Morgen duiken we verder het culiniare in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten