woensdag 6 april 2011

Nog drie dagen...

Ook dit jaar heeft men in Santiago de Compostela wat te vieren. De kathedraal bestaat dit jaar immers 800 jaar. Ook daar zullen we wel wat van zien, denk ik, ook al is het hoogtepunt van de viering op 1 mei. Ook even kijken op de website http://www.catedralsantiago800.com/. En zet je beste Spaans maar voor, want voor zover ik kan zien, geen anderstalige site in zicht!

Het is ook in deze kathedraal dat de befaamde Botafumairo te zien is, een reusachtig wierookvat. Elke dag op de middag is er in de kathedraal een mis voor de Pelgrims. De pelgrims die de tocht aflegden worden dan met het land van herkomst vernoemd. De traditie van het grote rondzwierende wierookvat begon in de 11de eeuw, voornamelijk om de stank van de ongewassen en vervuilde pelgrims te verdoezelen. Men geloofde toen ook dat wierook de mensen zou beschermen van plagen en ziektes. Het wierookvat dat er nu hangt is gemaakt van brons en verzilverd en is gemaakt door de zilversmid José Losada in 1851. Het wierook vat is 1,60 meter hoog en weegt 80 kilo. Nu wordt het alleen maar meer gebruikt met grote vieringen: palmzondag, Pasen, kerstdag, het feest van Jacobus,....
Voor wie een voorsmaakje wil: http://www.youtube.com/watch?v=2QFd_55El1I Ik zal het ding in levende lijve zien op palmzondag!

En hoe zit het met de weersvoorspellingen?

Nog altijd gunstig dus. Dan wordt het nu tijd, na een lange en vermoeiende dag om iets te eten en dan de koffers aan te pakken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten